Μεγάλωσα και έζησα τα παιδικά μου χρόνια στα Γρεβενά

Γεννήθηκα το 1976 και μεγάλωσα στα Γρεβενά.

Ο πατέρας μου Γεώργιος Βλαχοκώστας, Δασολόγος, διετέλεσε Διευθυντής Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών. Η μητέρα μου Αθανασία-Νίκη Κουτσομητροπούλου, Θεολόγος, διετέλεσε Καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο και Διευθύντρια στο 2ο Λύκειο Γρεβενών. Ο αδελφός μου, Δημήτρης, είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών.

Υπήρξα αριστούχος μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών. Από το 1987-1990 φοίτησα στο 2ο Γυμνάσιο Γρεβενών και έλαβα αριστεία προόδου από το Υ.Π.Ε.Π.Θ. για τις επιδόσεις και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου (19 10/11, 19 9/12, 19 10 /13 αντίστοιχα). Διετέλεσα Πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου στη Γ’ Γυμνασίου (Σεπτέμβριος 1989 – Ιούνιος 1990). Στα χρόνια του Γυμνασίου, αθλητής ποδοσφαίρου του Πυρσού Γρεβενών και των επίλεκτων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Γρεβενών.

Από το 1990-1993 φοίτησα στο 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών με αριστεία προόδου από για τις επιδόσεις στις τρεις τάξεις του λυκείου (19 1/10, 18 11/12, 19 4/10). Γραμματέας του δεκαπενταμελούς συμβουλίου στη Β’ Λυκείου (Σεπτέμβριος 1991 – Ιούνιος 1992). Στα χρόνια του Λυκείου, αθλητής καλαθοσφαίρισης του Πρωτέα Γρεβενών και του Μακεδονικού Αστέρα Γρεβενών.

Είμαι πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου και της Μαρίας.

Οι πανεπιστημιακές μου σπουδές

 • Φοίτησα στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Στο πρώτο έτος σπουδών συμμετείχα στις λίστες υποτροφιών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, λόγω επίδοσης στο ίδιο έτος.
 • Ως τελειόφοιτος, στη διπλωματική μου εργασία με τίτλο «Διαμόρφωση Προσομοιωτικού Προτύπου Ενεργειακού Ισοζυγίου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού» μελέτησα ενδελεχώς ζητήματα που αφορούν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
 • Ως διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός συνέχισα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη «Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων».
 • Αφού έλαβα και το Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών, οι ακαδημαϊκές μου σπουδές ολοκληρώθηκαν με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με τίτλο: «Διερεύνηση σκοπιμότητας στρατηγικών αντιρρύπανσης σε δομημένο αστικό περιβάλλον».
 • Ως διδάκτορας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών εμβάθυνα περαιτέρω σε θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Στρατηγικών Αντιρρύπανσης.
 • Η διδακτορική μου διατριβή έχει διακριθεί πανελλαδικά με το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009» κατηγορίας Έρευνας Επιστήμονα από την περιβαλλοντική οργάνωση ECOCITY.

Η επαγγελματική μου πορεία

 • Ανήκω στο μόνιμο Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο στη “Διαχείριση Περιβάλλοντος και Πολιτικές Αειφορίας” και επισκέπτης Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με αντικειμένο “Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακές Στρατηγικές”.
 • Έχω περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια και σημαντική ερευνητική και εκπαιδευτική εμπειρία (διδασκαλία μαθημάτων, εργαστήρια, παρακολούθηση πάνω από 50 διπλωματικών εργασιών).
 • Έχω συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 ερευνητικά προγράμματα τόσο εθνικά, όσο και Ευρωπαϊκά (ΗΟRΙΖΟΝ 2020, FP7, INTERREG, LIFE+, MED, ΓΓΕΤ) με σημαντική εμπειρία σε υποβολή φακέλων/προτάσεων έργων αναπτυξιακού/ερευνητικού περιεχομένου.
 • Δραστηριοποιούμαι με:
  • Μελέτες και ερευνητικές δραστηριότητες που αφορούν στην Αειφόρο Ανάπτυξη, στην Περιβαλλοντική Μηχανική και στην Ενεργειακή Εξοικονόμηση.
  • Μελέτες βιωσιμότητας και οικονομικής σκοπιμότητας τεχνικών έργων.
 • Πριν διοριστώ στο ΑΠΘ, εργάστηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας Μηχανολόγος Μηχανικός σε ιδιωτικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ηλεκτρομηχανολογικά κτιρίων.
Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Δεν είναι αναγνώσιμο; Αλλαγή κειμένου. captcha txt

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση